Atlas voor gemeenten


Contact

VOC Uitgevers B.V.
Postbus 366
6500 AJ Nijmegen

T (024) 382 27 99
F (024) 360 82 09
E info@voc-uitgevers.nl

IBAN NL28 RABO 0116 6329 33
KvK 09186234
BTW 8198.42.321

Over VOC Uitgevers

VOC Uitgevers verzorgt boekuitgaven voor experts op het gebied van stedelijke economie en regionale ontwikkeling.

VOC Uitgevers is onderdeel van contentbureau R&Z. Hierdoor kunnen we meerdere uitgeeftrajecten aanbieden, van manuscript naar boek (VOC Classic), van basiskopij naar boek (VOC Premium) en van eerste idee naar boek (VOC Ideaal).

Meer weten over onze mogelijkheden? Stuur ons een mail of bel (024) 38 22 799.
Op de hoogte blijven van nieuwe uitgaven? Schrijf u in voor de VOC Uitgevers nieuwsbrief!

Atlas voor gemeenten 2012

Thema: Gemeentegrootte
Atlas voor gemeenten 2012 € 59,00  
[Alle prijzen zijn exclusief btw]
Financiële crisis vergroot verschillen tussen gemeenten
De verschillen tussen steden in Nederland zijn sinds de financiële crisis in 2008 fors toegenomen. Dit blijkt uit de Atlas voor gemeenten 2012, die woensdag 23 mei in Zwolle is gepresenteerd. Bij de presentatie van de Atlas in Zwolle spraken naast Gerard Marlet (tevens auteur van De aantrekkelijke stad) ook Tof Thissen (KING), Ank Bijleveld (CdK provincie Overijssel) en Jonnie Boer (De Librije).
 
Brabant heeft het moeilijk
De Atlas heeft in kaart gebracht hoe het de steden in Nederland sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008 is vergaan. Waar zijn de meeste banen verloren gegaan? Waar is de werkloosheid het meest toegenomen? Waar zijn mensen onder de armoedegrens gekomen? Waar hebben huiseigenaren de meeste waarde verloren? Sinds 2008 hebben Brabantse steden, vooral Oss en Roosendaal, veel banen verloren en de werkloosheid zien oplopen. Ook is een relatief groot deel van de vastgoedwaarde verdampt. Eindhoven spant de kroon; een gemiddeld huishouden met een koopwoning heeft daar sinds 2008 bijna € 30.000 verloren. Den Bosch is dé uitzondering op de Brabantse malaise. Die stad heeft van alle steden in Nederland zijn aantrekkingskracht het meeste weten te vergroten.

Arme huishoudens
New towns zoals Spijkenisse, Leidschendam-Voorburg, Almere en Lelystad hebben het ook moeilijk. Ze kampen met een dalende bevolking en steeds meer arme huishoudens. Ook in grensregio’s krimpt de bevolking, dalen de huizenprijzen (Sittard) en neemt de werkgelegenheid af (Emmen). Met de meeste steden in de Randstad blijft het relatief goed gaan. Amsterdam en Utrecht heben nog steeds grote aantrekkingskracht op verhuizende huishoudens.

Naar een optimale gemeentegrootte
De Atlas heeft dit jaar als thema ‘Naar een optimale gemeentegrootte’. Gemeenten krijgen steeds meer taken op hun bord. Maar de schaal van veel gemeenten is te klein om die efficiënt te kunnen uitvoeren. Een optimale bestuurlijke indeling gaat door bestaande grenzen heen, en leidt tot een radicaal andere kaart van Nederland. Tijdens de conferentie in Zwolle werd een nieuwe methode gepresenteerd waarmee de optimale schaal voor lokaal bestuur kan worden bepaald.
 
Bestel nu Atlas voor gemeenten 2012 en ontdek hoe uw gemeente het doet!
Atlas voor gemeenten 2012 € 59,00  
[Alle prijzen zijn exclusief btw]
«« terug

Inloggen

E-mailadres:
OnjuistVerplicht
Wachtwoord:
          

Wachtwoord vergeten?


Links naar

Atlas voor gemeenten: 
www.atlasvoorgemeenten.nl 
De Culturele Stad:
www.corwijn.nl
Vlinderlicht:
www.vlinderlicht.com
En toen was er het woord:
www.diametheus.nl


Boeken VOC


VOC-auteurs