Atlas voor gemeenten


Contact

VOC Uitgevers B.V.
Postbus 366
6500 AJ Nijmegen

T (024) 382 27 99
F (024) 360 82 09
E info@voc-uitgevers.nl

IBAN NL28 RABO 0116 6329 33
KvK 09186234
BTW 8198.42.321

Mediacontact

Aandacht besteden aan boeken van VOC Uitgevers in krant, (vak)blad of uitzending? Aarzel dan niet om contact op te nemen met VOC via info@voc-uitgevers.nl.

VOC Uitgevers in de media

Besproken door media, praktijk en publiek

VOC-uitgaven zijn geregeld onderwerp van gesprek en voer voor discussie. Hieronder  recensies, reacties en interviews met de auteurs.

Podcast Cor Wijn: "Experimenteren met basisinkomen voor kunstenaars”

In zijn boek De essentie van cultuurbeleid en -management analyseert Cor Wijn allerlei culturele vraagstukken: hoe grijpen kunst en creativiteit in op stedelijke ontwikkeling? Als cultuur waarde toevoegt, waarom zijn kunstenaars dan arm? Hij combineert de inzichten van vermaarde publicisten met de ideeën die hij zelf de afgelopen twintig jaar heeft opgedaan als adviseur en interimmanager in de kunst- en cultuursector. 

Podcast over het nieuwe boek 
Meer weten over het nieuwste boek van Cor Wijn? Luister dan naar deze podcast. Cor Wijn pleit er hierin o.a. voor om te gaan experimenteren met een basisinkomen voor kunstenaars. Ook benadrukt hij het belang van culturele programmering. Programmering die nog te vaak ondersneeuwt omdat geld, energie en aandacht vooral uitgaan naar prestigieuze culturele gebouwen.

Gesprekkenreeks
De podcast is de eerste in een nieuwe podcastreeks 'Gesprekken over de ontwikkeling van stad & regio'.  

Veel cultuur in Noord-Nederland

Amsterdam is de culturele hoofdstad van Nederland, maar het noorden van het land heeft zijn inwoners op cultureel gebied meer te bieden dan de rest van Nederland. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor gemeenten, die vandaag verschijnt. In de nieuwe Atlas wordt de regionale cultuurindex geïntroduceerd. Deze is ontwikkeld in samenwerking met de Boekmanstichting en geeft de omvang en variëteit van het culturele aanbod per gemeente en regio weer. De index laat zien dat er grote verschillen zijn tussen steden en regio’s in Nederland. Het culturele aanbod is per inwoner in Amsterdam zes keer zo groot als in de stad met het minst rijke cultuuraanbod: Spijkenisse (gemeente Nissewaard). De provincie Groningen heeft haar inwoners op cultureel gebied bijna drie keer zoveel te bieden als de provincie Flevoland. Persbericht, 30 mei 2018.

De Atlas kreeg ook veel aandacht in de landelijke en regionale pers, o.a.: 
Amsterdam culturele hoofdstad, meeste aanbod in het noorden (NOS)
Regio steekt Randstad naar de kroon op cultureel gebied (Volkskrant)
- Het cultuuraanbod blijft achter in nieuwe steden als Almere en Lelystad (Trouw)
- Leeuwarden derde op cultureel gebied gemeente-atlas (Omrop Fryslân)Interview Staat van Verbinding: 'Meer macht aan de kiezer'

 'We zitten vast in het huis van Thorbecke. Het democratische stelsel zoals we het nu kennen, werkt niet meer. Dat  is geen onwil van politici. Ze doen hun best, maar over de heel grote onderwerpen als immigratie en de rol van Europa komen ze niet tot echte oplossingen. Daar is het systeem niet geschikt voor.” Dat zegt auteur Ad de Rooij in gesprek met journalist Alexander Bakker.

Aanleiding is de de nieuwe VOC-uitgave Staat van Verbinding. Hoe we samen het democratisch tekort kunnen oplossenInterview De Telegraaf, 28 januari 2018.

Monumenten hebben meerwaarde

De monumentale stad is in trek. Monumentale steden groeien harder en hebben minder last van vergrijzing. Ook huizenprijzen ontwikkelen zich gunstiger in de monumentale stad. Dat blijkt uit de Atlas voor gemeenten 2015. Tegelijkertijd trekken monumenten niet alleen meer bewoners, maar ook meer toeristen naar de stad. Ook dat levert zo’n stad iets op. Maar daar staan kosten in de vorm van overlast tegenover. Per saldo staat de bijdrage die toeristen aan de stad leveren niet in verhouding tot de meerwaarde van monumenten voor het woon- en leefklimaat van de inwoners van de stad. Monumentale steden zoals Amsterdam moeten daarom oppassen dat ze niet in de gevarenzone komen. Persbericht, 27 mei 2015. 

Een nieuwe gemeentekaart voor Nederland!

De nieuwe gemeentekaart van Nederland is een uitgave in het kader van het tienjarig bestaan van onderzoeksbureau Atlas voor gemeenten. De kaart is op donderdag 18 december om 17.00 uur gepresenteerd in Utrecht, en aangeboden aan Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum. Persbericht Atlas voor gemeenten, 18 december 2014.
 

Groeien aan de grens, interview Radio 1

Ondanks 'Schengen', euro en vrijhandel is met name de arbeidsmarkt nog steeds een enorme barrière in onze grensregio's. Onderzoeker Gerard Marlet lichtte bij De Ochtend de resultaten toe van de VOC-uitgave Groeien aan de grens. Interview Radio 1, 19 september 2014.


Groeien aan de grens: enorme potentie grensregio

In Groeien aan de grens laten Gerard Marlet, Abdella Oumer, Clemens van Woerkens en Roderik Ponds de enorme potentie zien van Nederlandse grensregio's. Als de hoge grensbarrières tussen Nederland, Duitsland en België op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs en fiscus zouden worden geslecht, zou de kans op werk voor inwoners van grensregio's kunnen verviervoudigen. Ook zou de bevolking fors toenemen. De regio Zuid-Limburg zou zelfs de op één na meest aantrekkelijke woonregio van Nederland kunnen worden, net achter de regio Amsterdam. Persbericht, 3 september 2014.


 

De culturele stad, recensie: Work in progress

'Het was geen gemakkelijke opgave die Cor Wijn zichzelf heeft gesteld... Bij een volgende druk, die ongetwijfeld niet lang op zich laat wachten, kan wellicht al het een en ander worden toegevoegd. Daarmee kan het boek, net als het gemeentelijk cultuurbeleid zelf, het karakter krijgen van een work in progress.' Stevige, mooie recensie van Edwin van Meerkerk over  De culturele stad in Boekman 99. Volgens Van Meerkerk komt het boek als geroepen op een moment dat de gemeenten, de belangrijkste spil in de relatie tussen overheden en de culturele sector, door drie grote decentralisaties hun rol ten aanzien van kunst en cultuur moeten heroverwegen. Daarbij staat de politieke koers vaak ter discussie, is er gebrek aan geld en is de vakkenis niet overal even hoog.


 

Bezuinigen op cultuur: met verkiezingen op komst houdt iedereen zijn mond

Cor Wijn, auteur van De culturele stad, zei dit in De Volkskrant van 31 januari 2014. 'Ik zie veel grote en middelgrote gemeenten die de begroting nog verder moeten uitknijpen. Iedereen weet dat die extra bezuinigingen er gaan komen, maar met de verkiezingen op komst houdt iedereen zijn mond; ook al is de decentralisatie van overheidsbeleid niet direct op kunst en cultuur gericht, het zal óók die sector hard raken. Juist daarom is het goed dat het onderzoek van Berenschot scherp wordt neergezet, veel mensen weten van niets en van de politici zullen ze het niet horen.'

Nieuw model voor lokaal cultuurbeleid

Gemeenten moeten meer doen met minder middelen. De betrokkenheid  van burgers bij cultuur is gering. Toch is klakkeloos bezuinigen op cultuur  het domste wat je kunt doen, betoogt Cor Wijn in de VOC-uitgave De culturele stad. In deze uitgave presenteert Cor Wijn, met  steun van VNG en BNG Cultuurfonds, een  nieuw model voor lokaal  cultuurbeleid, ook in tijden van bezuinigingen en taakverzwaring. Persbericht, 30 januari 2014.

Overstromingsrisico drukt woningwaarde

Nederlanders accepteren een lagere waarde van hun huis ter compensatie van ‘een kleine kans op een ramp’. José Schellekens schreef een artikel voor Metro (31 juli 2013 ) naar aanleidng van De lage landen.

Huizen minder waard door overstromingsrisico

 
Meer dan een derde deel van de Nederlandse bevolking leeft op een plek met overstromingsrisico. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders hier bij het kopen van een huis rekening mee houden. Een huis in een gebied met overstromingrisico is gemiddeld € 3.000 euro minder waard. Grotere prijsverschillen, tot gemiddeld € 5500 per woning, treden op in gebieden met overstromingservaring: gebieden waar recentelijk, zoals in 1995, rivieren buiten hun oevers traden en mensen moesten worden geëvacueerd. Dit concluderen de economen Maarten Bosker, Harry Garretsen, Gerard Marlet en Clemens van Woerkens in het boek De lage landenPersbericht, 10 juni 2013.

Waarom worden homo

Journalist Joost van der Wegen sprak met Barbara Schouten over haar boek Een Marokkaan in Noord. Een van zijn vragen: Wat zit er  eigenlijk voor frustratie achter? De agressie op straat is soms verbazingwekkend. Meisjes worden nagesist, homoseksuelen uitgescholden... Het antwoord van Barbara Schouten: ‘De probleemjongens in de groep zijn vaak niet goed opgevoed. Ze wonen in minder mooie buurten, en zijn niet uitgerust met de instrumenten waarmee ze het in deze samenleving kunnen maken. Ze voelen zich daarom kansloos in onze maatschappij. Sommigen worden geslagen door hun vader, gaan dan de straat op, en zoeken dan maar bij elkaar naar status. Zij zijn ‘die vervelende Marokkaantjes’. Dat wordt ook hun identiteit. Ze hebben geen andere omgeving meer waarin dit wordt gecorrigeerd. Ze hitsen elkaar op, en voor je het weet zijn anderen de klos. Maar ze voelen zich dus ook niet meer gehoord. Terwijl ieder mens daar toch recht op heeft.’ Interview Metro, 17 december 2012.


Geen enkele Marokkaan is gelijk aan de ander

Recensent Dick de Scally las voor AT5 'Een Marokkaan in Noord'. 'De verhalen die Barbara Schouten heeft opgetekend, zijn even divers als de vertellers. De verschillen tussen de Marokkanen zijn groot. De een voelt zich hier thuis, de ander wil terug naar het thuisland. Er zijn rekkelijken en preciezen: sommige kinderen zijn geloviger dan hun ouders, en andersom. De jongens hebben over het algemeen een grotere vrijheid dan de meisjes. De les? Geen enkele Marokkaan is gelijk aan de ander.' Recensie AT5/Podium, 5 januari 2013.

FunX: radiogesprek over religie en seks

VOC-auteur Barbara Schouten (Een Marokkaan in Noord), was onlangs te gast bij FunX. Ze sprak er met  Zehra Sariaslan (VN-jongerenvertegenwoordiger) en Cedric Krolis (Young Up) over de relatie tussen religie en seks. Radiofragment FunX, 25 november 2012.

 

We praten er liever niet meer over...

 
‘Er wordt veel gepraat over Marokkaanse jongeren, maar weinig met hen. Dit boek geeft deze jongeren eindelijk weer een stem. Belangrijk, want de problemen met deze jongeren zijn echt nog niet opgelost. We praten er alleen liever niet meer over.’ Dit zei PvdA-politicus Ahmed Marcouch vrijdag 30 november tijdens de uitreiking van Een Marokkaan in Noord. In dit boek laat sociaal psycholoog Barbara Schouten moslimjongeren aan het woord over geloof, hoop en seks. Persbericht, 4 december 2012.

Spelenderwijs aan de slag met health management

Tal van arbeidsorganisatieszijn druk in de weer met gezondheidsbeleid. Het mooie, maar ook lastige van ‘health management’ is dat er per definitie meerdere partijen, disciplines en afdelingen bij betrokken zijn. Het Bordspel health management brengt deze partijen in dialoog met elkaar en draagt zo bij aan directe verbetering van gezondheidsprogramma’s. Persbericht, 23 oktober 2012.

Woordsysteem heeft de mens tot mens gemaakt

Er is ooit één persoon geweest die zich in de confrontatie met Neanderthalers heeft gerealiseerd dat hij een uniek middel in handen had: het woordsysteem. Net zoals Newton zich ineens realiseerde dat de aarde de appel aantrekt, zo ontdekte de eerste zelfbewuste mens ongeveer 40.000 jaar geleden dat hij kan praten. Deze Eerste Verlichting heeft geleid tot een versnelling van denkkracht en creativiteit, maar ook tot ingebeelde werelden en religiositeit. Dit betoogt Diametheus in de uitgave En toen was er het woord. Persbericht, 3 oktober 2012.

Het Parool: De Hollywoodglimlach

Het Parool over  La Plagne, een onvergetelijke dag in de Tour:
'Mag dat zomaar? In het hoofd van
wielrenner Boogerd kruipen en –
hoewel in de hij-vorm – vanuit zijn
belevingswereld zijn grootste overwinning
beschrijven? Zonder dat je
met de hoofdpersoon hebt gesproken?
Natuurlijk mag dat. En als je het
doet zoals Marlet – vlot geschreven
en goed gedocumenteerd–dan levert
dat ook zeker een goed verhaal op.' Artikel Het Parool, 17 juli 2012.
 


 


 

Gazet van Antwerpen over La Plagne

De Gazet van Antwerpen besteedt aandacht aan  La Plagne, een onvergetelijke dag in de Tour. 'In dit boek waant auteur Gerard Marlet zich de renner die in 2002 op de bekende alp zijn mooiste overwinning boekte. Hij kruipt in zijn lichaam en zijn geest voor een reconstructie van die lange en uiteindelijk eenzame tocht. Allesbehalve een saai verslag, opgesmukt met allerlei bespiegelingen.' Artikel Gazet van Antwerpen, 14 & 15 juli 2012.
 


 


 

‘Op doping betrapte coureurs kostten Rabobank miljoenen aan media-exposure’.

Voor de rubriek Sportzomer interviewde Siem Eikelenboom auteur Gerard Marlet naar aanleiding van La Plagne, een onvergetelijke dag in de Tour. Marlet blikt in het boek terug op Boogerds carrière. Dan blijkt dat Boogerd tien klassiekers heeft verloren aan renners die later allemaal zijn betrapt op doping. Interview Het Financieele dagblad, 11 juli 2012.

Interview Barbara Schouten door Zarayda Groenhart (BNN)

In aanloop naar een uitgave bij VOC Uitgevers over geloof, hoop en seksualiteit is auteur Barbara Schouten door Zarayda Groenhart geïnterviewd voor het radioprogramma Lust! (BNN, Radio 1). Ze sprak over de Islam en seksualiteit.  Luister hier het interview terug: 
http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-02-05&terugluisteren_hour=2 

 

Over aantrekkelijke steden vol jonge vrouwen in NRC Next

Inmiddels is De aantrekkelijke stad (Gerard Marlet) alweer een tijdje uit. Toch is er nog steeds veel aandacht voor de besproken materie en het boek. Zo verscheen er op 26 oktober jl. van journalist en publicist Tijs van den Boomen het NRC Next-artikel  'De stad stroomt vol met jonge vrouwen' en verwees daarin expliciet naar De aantrekkelijke stad en impliciet naar de topnotering van de grote steden in de jaarlijkse Atlas voor gemeenten. Een interessant stuk voor iedereen die werkt in en aan 'aantrekkelijke' steden.

11 Vragen aan Gerard Marlet

Regelmatig vraagt men Gerard Marlet het hemd van het lijf. In interviews en lezingen laat hij graag zijn licht schijnen op stedelijke ontwikkelingen, lokale economische omstandigheden, cultuur en aantrekkelijke steden. Afgelopen september stelde UrbanSignature 11 vragen aan Gerard Marlet en publiceerden zij schitterend vormgegeven de antwoorden.

Sociaal beleid en legitimiteit in Sociaal Bestek

Begin augustus verscheen het zomernummer van Sociaal Bestek (tijdschrift voor werk, inkomen en zorg) met daarin het artikel Onderzoek naar legitimiteit sociaal beleid. Waken voor populisme, technocratie en paternalisme over het VOC-boek Sociaal beleid en legitimiteit. Het stuk gaat in op  belangrijke conclusies daaruit. Zo is sociaal beleid niet immuun voor maatschappelijke, economische en politieke invloeden, maar waait het niet zomaar met elke wind mee. Rene Ravestein, Menno Fenger en Martijn van der Steen schreven het artikel.

Veel aandacht voor Atlas voor gemeenten 2011

Het verschijnen van Atlas voor gemeenten 2011 is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan, veel media besteedden er rondom 19 mei aandacht aan. Zo plaatste Nu.nl het bericht 'Amsterdam aantrekkelijk, Emmen juist niet' en haalde een vergelijkbaar bericht RTL Nieuws met de titel 'Amsterdam blijft het aantrekkelijkst'. Ook lokale media zijn druk bezig geweest met berichtgeving over de positie van hun stad. Zo maakte RTV Rijnmond een videoreportage over de slechte positie van Spijkenisse onder de kop 'Spijkenisse onaantrekkelijk'. Ook leuk was de cartoon van Fokke & Sukke in De wereld draait door over rode lantaarndrager Emmen.

In het NOS-programma Met het oog op morgen op Radio 1 reageerde voetbalcommentator Evert Ten Napel 18 mei jl. op de laatste plaats van Emmen in de nieuwe Atlas. Zijn conclusie? In Emmen is genoeg te doen! Beluister waarom: Evert ten Napel.

De aantrekkelijke stad voor meetings en events

In het aprilnummer van het vakblad Meeting, events en feestelijk zakendoen stond een stukje over De aantrekkelijke stad van Gerard Marlet. Voor het organiseren van succesvolle meetings, events en (zaken)feesten is de keuze van de lokatie namelijk erg belangrijk. Mede daarom noemde de recensent het boek in het stukje met de titel Vergaderen in de stad een interessante zijweg die u als meetingplanner gerust eens in kunt slaan.

Prof. Dr. Paul Frissen over Sociaal beleid en legitimiteit

In het onlangs verschenen aprilnummer van Binnenlands Bestuur wijdde prof. dr. Paul Frissen zijn column (p. 27) aan Sociaal beleid en legitimiteit. Onder de kop Loslaten en overlaten gaat hij in op de resultaten uit het onderzoek naar de legitimiteit van sociaal beleid waaruit Sociaal beleid en legitimiteit is voortgekomen. Prof. dr. Frissen is mede-auteur van het boek en geldt als autoriteit op het gebied van openbaar bestuur en overheidsbeleid. In Binnenlands Bestuur nr. 18 verscheen bovendien een signalement van het boek Sociaal beleid en legitimiteit.

Verder verscheen er onlangs een stuk in het e-zine en de nieuwsbrief Sociaal totaal over Sociaal beleid en legitimiteit waarin de redactie de belangrijkste conclusies en aanbevelingen uit het boek samenvatte. Lees hier het artikel met de kop Lessen voor een dynamisch(er) sociaal beleid.

Op 20 mei verscheen een video-interview met Prof. Dr. Paul Frissen over Sociaal beleid en legitimiteit als video met de titel Paul Frissen over sociaal beleid en legitimiteit op het online economenplatform Me Judice.

Bonussen en maatschappelijke onvrede

Het is 'bonustijd' bij diverse financiële instellingen dus Als goede mensen slechte dingen doen wordt weer flink gelezen. Terecht, want zoals Prof. Dr. David De Cremer al vreesde, is er weinig opgestoken van de vorige crisis. Daarom hielp hij de redactie van NRC Next het nog een keer uit te leggen in het artikel Bankiersbonussen met 100% belasting?  ING wilde bonussen uitkeren aan de bestuurders die de organisatie uit de (grootste) problemen haalden, Van Lanschot deinde mee op het maatschappelijke sentiment en AEGON probeerde tevergeefs een wit voetje te halen bij samenleving en overheid door de bonussen niet in harde cash uit te delen. Prof. Dr. David De Cremer droeg ook bij aan het artikel Bank wordt uit de markt geprijsd in het Financieel Dagblad van 1 april.

De aantrekkingskracht van Amsterdam

Amsterdam speelt al jaren een grote rol in  onderzoeken en publicaties van Gerard Marlet. Niet per se omdat het zijn favoriete stad zou zijn maar omdat onze hoofdstad in veel onderzoeken als 'beste' naar voren komt. Dat viel dagblad De Pers ook op. Onder de kop 'Aantrekkelijk Amsterdam' wijdde de redactie een artikel aan de bijzondere positie van Amsterdam. Uiteraard met toelichting van Gerard Marlet.

Openbaar Bestuur (tijdschrift voor beleid, organisatie & politiek) liet Muziek in de stad bespreken door Dr. Roel Pots in het Aprilnummer onder de kop Cultuur in de stad. Hoe waardevol Marlets' uitgaven zijn voor het Nederlandse openbaar bestuur blijkt ook uit het feit dat de Raad voor Werk & Inkomen Atlas voor gemeenten als belangrijke (data)bron noemt op haar website. Ook het Centraal Planbureau (CPB) maakt veelvuldig gebruik van Marlets' bevindingen zoals bijvoorbeeld bij een stuk over de consumptiestad.

Als goede mensen slechte dingen doen in De Wereld Draait Door?

 

Op donderdag 10 maart vertelde actrice Sanne Vogel in De wereld draait door over haar favoriete boek. Dit was (helaas) niet Als goede mensen slechte dingen doen. Gek genoeg verscheen toch de cover van deze uitgave van VOC Uitgevers op de monitor.

Bevindingen Gerard Marlet voer voor debat en discussie

Met Atlas voor gemeenten doet Gerard Marlet regelmatig onderzoek naar het wel en wee van steden en regio's. De Gelderlander besprak in de krant van 22 december uitgebreid Marlets' bevindingen over Gelderland en de regio Arnhem (zie hier). Onderzoek door Atlas voor gemeenten was ook het fundament onder een lijsttrekkersdebat in het Arnhemse Posttheater voor de Gelderse Provinciale Statenverkiezing van 2 maart 2011. In Groningen riepen poppodia en andere culturele instellingen in een brief met de titel Say it loud and say it proud op om een 'hek te zetten om de culturele rijkdom van Groningen' en de boeken van Gerard Marlet te lezen.

Dat sommige gemeenten gemeenten er toch voor kozen om te investeren in kunst en cultuur, werd aan de hand van De aantrekkelijke stad op 15 januari beargumenteerd in het artikel Deel gemeenten investeert wel in kunst in NRC Handelsblad.

Marlet als deskundige in politieke en maatschappelijke discussie over kunst en cultuur

Eind 2010 werd de omvang van de bezuinigingen op kunst- en cultuursubsidies duidelijk. Voor veel mensen komen deze bezuinigingen hard aan maar voor sommigen is het een logische stap. Gesubsidieerde kunst en cultuur wordt bijvoorbeeld al tijden door de PVV een linkse hobby genoemd. In de politieke en maatschappelijke discussie over de bezuinigingen was er de vraag 'wat levert kunst en cultuur eigenlijk op?'. Die vraag (en het antwoord) komt aan de orde in de boeken De aantrekkelijke stad en Muziek in de stad van Gerard Marlet. De deskundigheid van Gerard Marlet is niet onopgemerkt gebleven. Zo vroeg Nieuwsuur  Marlet om uit te leggen wat kunst en cultuur waard is en publiceerde NRC Handelsblad op 18 november zijn veelgelezen artikel Podiumkunst bepaalt de huizenprijzen. Verder wordt er in de praktijk ook driftig 'gezwaaid' met Muziek in de stad. Zo raadt actrice Esmarel Gasman het alle cursisten van 'haar' Flitsacademie enthousiast aan.

'Een volle stad is juist aantrekkelijk'

Er is veel belangstelling voor De aantrekkelijke stad van Gerard Marlet. De Volkskrant vroeg hem onlangs nog om te reageren op tien stellingen over de aantrekkelijkheid van steden voor het artikel 'Een volle stad is juist aantrekkelijk'In vakbladen verschenen ook lovende woorden. Zo stonden er in het vakblad voor stedenbouw en ruimtelijke inrichting S+RO van juni lovende woorden over De aantrekkelijke stad. Recensent Erwin van der Krabben (Radboud Universiteit Nijmegen) noemde het boek "een aanrader om te lezen voor wetenschappers, beleidsmakers en studenten". S+RO wordt uitgegeven onder de vlag van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (NIROV). Verder plaatste de Boekmanstichting in de zomeruitgave van Boekman (Tijdschrift voor kunst, cultuur en beleid) een aankondiging van De aantrekkelijke stad. Voor een andere VOC-uitgave van Gerard Marlet (Muziek in de stad) is door het maatschappelijke en politieke debat over de waarde van kunst en cultuur ook veel belangstelling. Zo staat in het Juni-nummer van KaapKunst (Vaktijdschrift over actieve kunstbeoefening) een uitgebreid interview met  Gerard Marlet waarin hij uitlegt dat "l’art pour l’art arrogant en contraproductief is".

Communicatie over de essentie

De essentie van communicatie werd begin juni 2010 feestelijk gepresenteerd in het Evoluon in Eindhoven. Boek-in-zicht interviewde auteur Jos Feijen over De essentie van communicatie. U vindt deze uitzending hier op het Youtube-kanaal van VOC Uitgevers. Daarnaast verscheen in het Juli-nummer van het vakblad ‘Merk & Reputatie’ een bespreking van De essentie van communicatie en Com2Know (kennisdatabank communicatiedeskundigen en –studenten) plaatste een recensie.

Bank moet slechte gewoontes erkennen!

"Mensen voelen zich vaak competenter en moreler dan ze in werkelijkheid zijn!" liet Prof. Dr. David De Cremer optekenen in een interview met de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) zoals in het Nederlands Dagblad gepubliceerd. Buiten Nederland wordt met belangstelling gekeken naar Als goede mensen slechte dingen doen, niet alleen in België, geboorteland van Prof. Dr. De Cremer, maar ook in onder meer de VS en Groot-Brittannië. In België was er aandacht voor het boek van Prof. Dr. De Cremer in het dagblad De Standaard en in het opinieblad HUMO.

Bankiers en managers moeten werken aan zelfkennis en inzicht

"Zonder echt inzicht in hoe mensen in elkaar zitten, zal er niks veranderen in de financiële sector. Tot die tijd regeren korte termijndenken en zelfbedrog." Dit zei Prof. Dr. David De Cremer, auteur van Als goede mensen slechte dingen doen, in gesprek met Paul van Liempt (Aan de slag). Radio-interview  Business News Radio, 14 mei 2010.

Regels, codes en steunfondsen lossen crisis niet op

"Zonder veranderde mindset en zonder moreel kompas is een nieuwe financiële crisis een kwestie van tijd." Dit zegt Prof. Dr. David De Cremer, auteur van de nieuwe uitgave Als goede mensen slechte dingen doen. "Als we niet leren begrijpen welke denkfouten en welk zelfbedrog tot deze financiële crisis hebben geleid, komt er onherroepelijk weer een grote financiële crisis". Persbericht VOC Uitgevers, 17 mei 2010.
 

Mensen gaan zelf geloven dat ze echt niets fout doen

Waar ging het mis bij de financiële crisis? Prof. Dr. David De Cremer, auteur van Als goede mensen slechte dingen doen: "Ons systeem gaat uit van rationele professionals die risico’s perfect kunnen inschatten. Maar zo werkt het niet. Dingen beginnen klein en lopen uit de hand. Dat gaat sluipenderwijs. Hiervoor hebben mensen in hun denken zogenoemde blindspots." Interview Dagblad De Pers, 23 april 2010.


 

Krimpende steden trekken te weinig jonge huishoudens aan

Krimpende steden trekken te weinig jonge huishoudens aan. Als er niet snel wordt ingegrepen, zullen naast de grenssteden ook nieuwe steden in de toekomst leeglopen. Dit blijkt uit Atlas voor gemeenten 2010. Gerard Marlet gaf tekst en uitleg in een Interview in het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland (KRO), 22 april 2010.

Kunst en cultuur cruciaal voor economisch succes

Kunstsubsidies staan onder druk nu er op grote schaal bezuinigd moet worden. Gerard Marlet, auteur van o.a. Muziek in de stad, vertelt dat kunst en cultureel erfgoed van groot belang zijn om als stad ook op langere termijn economisch succesvol te blijven. Gerard Marlet  met tekst en uitleg in een Interview in NOVA, 19 april 2010.

Haagse cultuursector reikt PVV de reikende hand

De Haagse podia en theatergezelschap-pen zoeken toenadering tot de nieuwe PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad. De uitnodiging gaat gepaard met het boek Muziek in de stad van Gerard Marlet. Hierin betoogt de econoom dat een stad niet zonder cultuur kan. PVV-fractieleider Sietse Fritsma heeft gezegd dat kunstsubsidies moeten worden gehalveerd. Eerder noemde ook partijleider Geert Wilders ‘rare kunstsubsidies’ al in een rijtje ‘linkse hobby's’ waarop bezuinigd zou moeten worden. Lees hier het Nieuwsbericht De Volkskrant, 7 maart 2010 of de bijdrage van NU.NL.

Van Hijum omarmt periodieke WerkScan

Eddy van Hijum (CDA, links op de foto) nam op 2 december 2009 in Nieuwspoort het eerste exemplaar van Een typisch Nederlands beroep in ontvangst. Van Hijum omarmde daarbij het idee van een individuele check op inzetbaarheid en arbeids-participatie: een periodieke, vrijwillige WerkScan. In het midden gespreksleider René van Zanten. Rechts Monique Klompé, voorzitter NVvA en voorzitter AKC. Persbericht VOC Uitgevers, 4 december 2009.

Wel of niet in een stad blijven?

Wat bepaalt of iemand in een stad wil blijven of juist niet? Volgens Gerard Marlet, auteur van De aantrekkelijke stad, geven de bereikbaarheid van werk en de beschikbaarheid van voorzieningen de doorslag. Hij gaf tekst en uitleg in een Interview bij Radio Kassa, 3 december 2009.

Wat maakt een stad aantrekkelijk?

Aantrekkelijke steden hebben geen last van bevolkingskrimp en doen het economisch beter. In steden waar mensen graag willen wonen neemt ook de werkgelegenheid toe. Tot deze conclusie komt Gerard Marlet in zijn proefschrift De aantrekkelijke stad, waarop hij op 4 december 2009 is gepromoveerd aan de Universiteit Utrecht. Volgens Marlet maakt een gunstige ligging in combinatie met goede stedelijke voorzieningen een stad aantrekkelijk. Persbericht Universiteit van Utrecht, 30 november 2009.

Contouren van een derde Gouden Eeuw

"Een nieuwe Gouden Eeuw is geen luchtkasteel, maar een realistische optie." Scheidend NWO-voorzitter Peter Nijkamp schetst de contouren van een derde Gouden Eeuw. Openingsessay Ambitie onder de kaasstolp, Nuffic, 11 december 2008.

Welke talenten belanden op sleutelposities?

Sijmen van Wijk, auteur van Ambitie onder de kaasstolp, in gesprek met Pieter Hilhorst over 'Investeren in talent'. Interview Radio 1, De Praktijk, 26 december 2008.

Zonder extra innovatie verliest Nederland de concurrentieslag

"Zonder extra innovatieve slagkracht gaat Nederland geheid de slag verliezen. Wij voelen die druk al langer: meer dan de helft van de omzet van Philips stoelt op producten die twee jaar geleden nog niet bestonden." Zei Philips-topman Harry Hendriks bij de presentatie van Ambitie onder de kaasstolp. Persbericht VOC Uitgevers, 11 november 2008.

Rolmodellen voor corporate innovation

Han Gerrits, hoogleraar Technologie en Innovatie VU, in gesprek met Sijmen van Wijk over corporate innovation in het Interview met Blue Shots TV, Steam, 9 maart 2009.

Eerste exemplaar voor Prins Friso

Prins Friso neemt het eerste exemplaar van Ambitie onder de kaasstolp in ontvangst. Fotobericht De Telegraaf, 15 november 2008.

Weg onder de kaasstolp!

"Ons kennissysteem vertoont over de volle breedte en diepte tekenen van achterstallig onderhoud". Alexander Rinnooy Kan wil met Nederland ‘weg onder de kaasstolp’, juist nu. Slotessay Ambitie onder de kaasstolp, ScienceGuide, 1 december 2008.

Inloggen

E-mailadres:
OnjuistVerplicht
Wachtwoord:
          

Wachtwoord vergeten?


Links naar

Atlas voor gemeenten: 
www.atlasvoorgemeenten.nl 
De Culturele Stad:
www.corwijn.nl
Vlinderlicht:
www.vlinderlicht.com
En toen was er het woord:
www.diametheus.nl


Boeken VOC


VOC-auteurs